Slipa Global GS-5 med skadad egg

Idag fick vi äran att slipa Global, det kom in några knivar av en kund. Väldigt populärt märke bland hemmakockar, har nog blivit det märket vi slipar allra mest den senaste tiden.

Bland knivarna fanns den här GS-5 som hade tappats och olyckligtvis slagit i köksbänken. 

Såna här mindre hack åtgärdar vi snabbt utan extra kostnad.

Skulle skadan vara större behöver vi ta betalt på grund av det extra arbetet vi behöver lägga för att åtgärda det.

global GS5
Skadad Global GS-5

Åtgärda skada

Vi börjar med att inspektera kniven. Den var tidigare slipad i ca 14 grader/sida , svårt att säga exakt eftersom den var ojämnt slipad. 

Hacken är några mm djupa och vi beslutar att den bästa åtgärden blir att slipa hela kniven i en grövre vinkel tills skadorna slipats bort. Därefter slipa in den nya slipfasen i exakt 14 grader/sida.

Så vi ställer in maskin på att slipa kniven i 24grader och slipar ned den på ett grövre CBN sliphjul. Direkt när hacken är nedslipade ställer vi om maskinen. 

Ny slipfas läggs sedan med det grövre sliphjulet och när råegg uppstår ändras sliphjulet till ett finare CBN sliphjul och avslutningsvis ett väldigt fint CBN sliphjul.

Slutförande av slipning

Efter slipning tar vi först bort råeggen genom att polera den nyslipade slipfasen med fina diamantpartiklar. För att få bort en eventuell “Wire-edge”, som är en väldigt tunn variant av råegg. Lägger vi även en fin mikroegg i en något högre vinkel än slipfasen med ännu finare diamantpartiklar.

Avslutningsvis polerar vi eggen längs slipfasen med ett otroligt fint polermedel för att få en sån fin yta och vass egg som möjligt.

Efter dessa steg som utförs på maskin går vi över till manuellt arbete. Alla knivar stroppas på en ren naturlig läder remm.

Efter kvalitetskontroll som säkerställer bra resultat rengörs kniven och paketeras i wellpap för att skydda både kniv och dig som kund. 

Slipad global GS-5