På den här sidan beskriver vi vår process för att slipa köksknivar / kockknivar. För att beställa slipning gå till beställning. Vi har vår webshop där vi säljer nya knivar och knivtillbehör.

Slipa Köksknivar

Att slipa köksknivar är vår favorit syssla, det var där vi startade och det är det vi gör allra bäst. Vi som jobbar med Uppsala Knivslip har en stor passion för matlagning och vet hur viktigt det är med en vass kniv. Det spelar ingen roll hur erfaren du är i köket, alla kan uppskatta en vass kniv.

Vi har en väl inarbetad rutin när vi hanterar dina knivar. Vi hanterar dina knivar med hög försiktighet och noggrannhet. När vi packar upp dina knivar börjar vi alltid med att skydda handtaget genom att packa in det i skyddsplast. Under uppmätning, inställning och slipning skyddas alltid bladet med vävtejp. Det skyddar dina knivar från repor. Efter slipning, när vi tagit bort råeggen och rengör vi dina knivar noggrant mot eventuella rester från tejp.

Vi slipar alltid dina knivar efter dina önskemål och preferenser. Har du inga önskemål så slipar vi kniven som den var slipad innan (eller enligt tillverkarens rekommendation). Exklusiva kockknivar tillverkade av hårdare material har ofta en låg slipvinkel på 10-15grader. Enklare köksknivar är ofta tillverkade av ett mjukare material och slipas därför i en högre slipvinkel 15-24 grader. Vissa föredrar 15 grader på alla sina knivar, det fungerar oftast men kan resultera i en vekare egg som lättare blir slö eller skadad. Här kan du läsa mer om slipvinklar

Varje kniv är unik, ibland korrigerar vi vår metod efter kniv. Här nedan kan du läsa hur vi slipar en vanlig kniv:

Uppmätning & inställning

Vi mäter först upp din kniv: längd, tjocklek och bredd. Vi använder en laser vinkelmätare för att se den senaste slipade slipvinkeln. Med all information kan vi välja den bästa metoden för att slipa din kniv. 

Vi matar då in in all info i vårt program för att få rätt inställningar till våra våtslipmaskiner för att slipa din kniv i en exakt rätt vinkel.

Vi applicerar skyddande vävtejp och plast innan slipning för att inte riskera repor och skador.

Grovslipning

Slipningen påbörjas med ett grovkornigt sliphjul. Är eggen skadad så slipas skadorna bort i det här momentet. En vanligt slö kniv går väldigt fort att slipa på den grova stenen.

När vi tar bort skador/hack börjar vi med att slipa kniven i en högre slipvinkel tills eggen är jämn och fin. Därefter lägger vi slipfasen i rätt slipvinkel. På detta vis slipar vi inte bort onödigt mycket material utan endast det som behöver försvinna för att få bort skadan.

Slipa rätt slipvinkel (edge, apex)

I detta moment ska eggen “Ställas in”/slipas in i rätt slipvinkel. Vi använder först ett medelfint sliphjul och slipar eggen med lätt hand till slipningen är jämn och fin.

 

Vi avslutar vi med ett fint sliphjul för att få den perfekta slipningen. Kniven är efter detta moment väldigt vass men kan med några enkla ytterligare steg bli väldigt vass.

Borttagning av råegg och polering

Efter slipning har en råegg uppstått längst eggen. Vi bryner kniven (i exakt slipvinkel) på läder och filthjul med fina polermedel och diamant för att få bort råegg och därefter polera med fina medel. Avslutningsvis striglar vi kniven över en ren läderremm.

Vi kontrollerar alltid slipningen och rengör sedan kniven ordentligt innan vi packar in och gör den redo för leverans åter till dig.

slipa köksknivar