På den här sidan beskriver vi vår process för att Slipa Jaktkniv / Bushcraft Knivar / Fiskeknivar / Överlevnadsknivar. Kärt barn har många namn och dessa knivar kan användas till mycket. För att beställa slipning gå till beställning.

Slipa Jaktkniv

Att slipa jaktkniv är ibland en utmaning, Jaktknivar kommer i många former, storlekar och material. Är slipade och bör slipas på ibland väldigt specialla sätt. 

Vi har metoder för att slipa jaktkniv i de allra flesta former. Är kniven slipad i en “Scandinavisk slipning” slipar vi kniven på vår vattenkylda bandslip men har den däremot en finare mindre slipfas slipar vi den på CBN hjul.

Jaktknivar  är tillverkade för utstå mycket och hålla för hårt väder och vind. De är ofta tillverkade i rejält slitstarkt stål. Oftast någon form av rostfritt stål och ibland ett hård kolstål eller verktygsstål.

Det finns olika typer av slipningar man gör på jaktknivar. Populärt i Sverige är den s.k “Scandi” slipningen som utgår från att man slipar en enda lång slipvinkel som du kan se på till exempel morakniv.

“Double bevel” eller “Sabre” är en annan variant som påminner om scandi men har en sekundär skarpare slipvinkel. Brukar vara lättare att hålla den andra varianten vassare längre.

En jaktkniv kan komma att behöva en del underhåll genom åren. Slipning men framförallt skärpning eller stroppning med t.ex skärpstål för att hålla sig vass över tid.

Vi slipar alltid dina jaktknivar efter dina preferenser. Har du ingen preferens slipar vi den som den var slipad innan eller efter tillverkarens rekommendation. Jaktknivar utsätts för en hel del, därför brukar man traditionellt sett slipa med en hög och hållbar slipvinkel. Desto hårdare material desto lägre slipvinkel kan man generallt ha.

Vår process varierar rätt kraftigt beroende på vilket material och utformning kniven har.

Förberedelse / Uppmätning

När vi tar emot din kniv börjar vi med att mäta längd, bredd och tjocklek. Vi använder även en vinkelmätare för att se den nuvarande slipvinkeln. Vi registrerar detta och med hjälp av all info kan vi ta fram rätt metod för att slipa din jaktkniv.

Grovslipning

Om kniven är väldigt slö, har en skada eller om du önskar en annorlunda slipvinkel lägger vi om slipfasen. Vi inleder detta steg med att slipa med en grovkornigt slipmaterial.

Vi gör all grovslipning på CBN sliphjul eller vattenkyld våtslip. Vilken metod beror på typ av slipning och material.

Slipa rätt slipvinkel (edge, apex)

När slipfasen är skapad är det dags att slipa in rätt slipvinkel.

Vi använder samma metod som i tidigare steg men med ett finare slipmedel i två steg. Först ett medelkornigt slipmaterial och därefter ett fint. Efter detta steg är kniven vass men har en liten råegg kvar.

Borttagning Råegg / Polering

I det slutliga steget tar vi först bort råeggen. Vi bryner då kniven (i exakt samma vinkel som vid slipning) på läderhjul eller filthjul med fina polermedel för att få bort den värsta råegg. Efter polermedel bryner vi också kniven ett par vändor på filthjul med diamanter för att få bort roten av råeggen. Det sista vi gör är att strigla kniven över en läderrem.

Vi testar skärpan innan vi rengör och paketerar kniven inför leverans åter till dig.

Slipa Jaktkniv 2