om oss

Vad är Uppsala Knivslip och hur kom det till?

Jag som driver Uppsala Knivslip heter Tobias Andersson, har alltid vart intresserad utav mat och matlagning. Med matlagning följde andra intressen med, för som många säkert vet så är matlagning ofta en väldigt materiell hobby.

Efter jag fyllt mina skåp med allt man kan tänka sig så hade jag till slut en väldigt fin samling knivar men hade ingen aning om hur jag skulle ta hand om dom. Brynstavar och maskiner för slipning som man drar kniven igenom var starten och tänk om jag hade låtit bli det där sista. Så många knivar jag repat sönder och lagt en helt skev slipvinkel på!

Jag märkte ganska snabbt att kniven ofta blev vass direkt efter men eggen höll sig inte vass och vissa knivar blev knappt vassare. Då köpte jag mina första japanska vattenstenar och jag var fast direkt! Det är ett underbart hantverk att slipa knivar på stenar manuellt, att få en känsla för avverkningen av stål och att med handen bestämma hur jag vill ha slipningen.

Efter några år blev det inte längre hållbart, jag slipade för många knivar och vissa knivar la jag alldeles för mycket tid på så jag införskaffade mig en Tormek för att underlätta och göra arbetet mer tidseffektivt när jag behövde.

Jag slipar många knivar fortfarande på våtstenar manuellt, ibland lägger jag bara slut finishen och ibland gör jag allt. Nu för tiden har jag verktyg som säkerställer att jag slipar rätt.

Förutom att slipa saker gillar jag också att putsa upp och återställa gamla gjutjärnsverktyg och andra gamla köksprylar som haft sina bättre dagar. Det ger mig total glädje att få något som vart nära att slängas på grund av rost att kunna vara användbart i en livstid till!

I dagsläget slipar vi mestadels köksknivar åt hemmakockar i Uppsala. Men vi har även några restauranger som ger oss förtroendet att slipa deras knivar. Vi har i dagsläget även en del verktyg inne för restaurering.

Har du någon fråga om mig eller vad jag gör? Tveka inte att höra av dig!
Info@Uppsalaknivslip.se