Kockknivar

Att slipa kockknivar

Att slipa kockknivar är för oss väldigt tillfredsställande. Vi får ditt förtroende för att höja din glädje i köket. Vi som jobbar med Uppsala Knivslip har en en stort passion för matlagning och vet hur viktigt det är med en vass kniv. Med matlagning kom längtan efter bättre knivar och när man införskaffat bättre knivar vill man ha dom i bra skick.

Beställ Slipning av kockknivar

Vi har en väl inarbetat rutin när vi hanterar dina knivar. Vi hanterar dina knivar med hög försiktighet och noggrannhet. När vi packar upp dina knivar börjar vi alltid med att skydda handtaget genom att packa in det i skyddsplast. Under uppmätning, inställning och slipning skyddas alltid bladet med vävtejp som skyddar dina knivar från repor. Efter slipning, avgradning och polering tvättar vi dina knivar noggrant mot eventuella rester från tejp.

Storlek på dina knivar har ingen betydelse, vi har möjlighet att slippa knivar med blad över 30 cm och en tjocklek på över 5 mm. Vi har även utrustning för att slipa väldigt små knivar som exempelvis svampknivar.

Vår process för att slipa kockknivar

Vi slipar alltid dina knivar efter dina önskemål och preferenser. Har du inga önskemål så slipar vi kniven som den var slipad innan. Exklusiva kockknivar har oftast en slipvinkel på 20 grader och vanliga knivar 24 grader. Vissa föredrar 15 grader men det kan resultera i en vekare egg som lättare blir slö eller skadad. Här kan du läsa mer om slipvinklar

Varje kniv är unik, ibland korrigerar vi vår metod efter kniv. Här nedan kan du läsa hur vi slipar en vanlig kniv:

Mätning, bestämma slipvinkel, montera i rätt slip jigg och ställa in maskin

Vi mäter först upp din kniv, längd, tjocklek och bredd. Vi använder en laser vinkelmätare för att se senaste slipade slipvinkel. När vi har all data så kan vi bestämma vilken jigg vi ska använda. Vi kan då också mata in all info i ett program för att få rätt inställningar till vår våtslipmaskin för att slipa exakt rätt vinkel.

Slipa bort eventuella skador och forma slipfas

Nu påbörjar vi själva grundslipningen vilket görs med en grovkornig slipsten, är eggen skadad så slipas skadorna bort nu. Det här momentet går oftast fort om det inte finns skador. En vanligt slö kniv behöver bara gå över stenen 1-2 gånger innan den är redo för nästa moment.

När vi tar bort skador i eggen börjar vi med att slipa kniven i en högre slipvinkel tills eggen är jämn och fin. Därefter lägger vi slipfasen i rätt slipvinkel. På detta vis slipar vi inte bort onödigt mycket material utan endast det som behöver försvinna för att få bort hack.

Slipa in rätt slipvinkel (Edge, Apex)

I detta moment ska eggen “Ställas in”/slipas in i rätt slipvinkel. Vi använder först en medelfin sten och slipar eggen med lätt hand till slipningen är jämn och fin.

Efter den medelfina stenen avslutar vi med en fin sten för att få den perfekta slipningen. Kniven är efter detta moment väldigt vass men kan med några enkla ytterligare steg bli läskigt vass.

Borttagning av råegg/grader

Efter slipning har en råegg uppstått längst eggen. Vi bryner kniven (i exakt slipvinkel) på en läderskiva med ett fint polermedel för att få bort den värsta råegg och grader. Men för att få bort roten av graderna kör vi även kniven 1-2 vändor på en läderskiva med en Aluminiumoxidpasta. Avslutningsvis drar vi eggen över en läderremm för att rengöra eggen.

Vi kontrollerar alltid slipningen och rengör sedan kniven ordentligt innan vi packar in och gör den redo för leverans åter till dig.

I vårt Beställningsformulär skickar du enklast din beställning till oss, har du några frågor är du alltid välkommen att kontakta oss info@uppsalaknivslip.se

Referens

Japansk Kökskniv med skadad egg

Nedan är före och efter bilder på en kunds japanska kökskniv. Kniven har slipats på en vanlig slip man kan köpa i butik som man drar kniven genom. Den här kunden har köpt en ovanligt dålig sådan. Den har slipat en alldeles för låg slipvinkel på en kniv som inte har tillräckligt hårt material. Därför har det enkelt blivit hack i eggen.

Tog bara några vändor på vår våtslipmaskin i en hög slipvinkel för att få bort hacken. Därefter slipades kniven till en mer passande slipvinkel på 20grader / sida.