Jaktknivar

Vårt sätt att slipa jaktknivar

Att slipa jaktknivar är knepiga, de är tillverkade för utstå mycket och hålla för både väder och vind.

Jaktknivar är tillverkade i rejält slitstarkt stål. Det finns två varianter av knivstål till jaktknivar, det är kolstål och rostfritt stål. De båda har varierande hårdhet som benämns med skalan HRC.

Beställ slipning av dina jaktknivar


Det finns olika typer av slipningar man gör på jaktknivar. Populärt i Sverige är den s.k “Scandi” slipningen som utgår från att man slipar en enda lång slipvinkel som du kan se på till exempel morakniv. “Double bevel” eller “Sabre” är en annan variant som påminner om scandi men har en sekundär skarpare slipvinkel. Brukar vara lättare att hålla den andra varianten vassare längre.

En jaktkniv kan komma att behöva en del underhåll genom åren. Slipning men framförallt skärpning med t.ex skärpstål för att hålla sig så vass som den kan.

Slipa jaktknivar
Slipa jaktknivar

Vår process för att slipa jaktknivar?

Vi slipar alltid dina jaktknivar efter dina preferenser. Har du inga preferenser slipar vi den som den var slipad innan eller från fabrik. Jaktknivar utsätts för en hel del, därför brukar man traditionellt sett slipa med en hög slipvinkel. Desto hårdare material desto lägre slipvinkel kan man ha.

Vår process är rätt annorlunda beroende på vilket material och utformning kniven har.

Mätning, slipvinkel och val av utrustning

När vi tar emot din kniv börjar vi med att mäta längd, bredd och tjocklek. Vi använder även en vinkelmätare för att se den nuvarande slipvinkeln. Vi registrerar detta och med hjälp av all info kan vi ta fram rätt metod för att slipa din jaktkniv.

Slipa bort skador / Slipa in slipfas

Om kniven är väldigt slö, har en skada eller om kunden önskat annorlunda slipvinkel lägger vi om slipfasen. Vi inleder detta steg med att slipa med en grovkornigt slipmaterial.

Om materialet inte är väldigt hårt görs detta steg på en aluminiumoxid våtsten. Om materialet däremot är hårt utförs slipningen på ett otroligt hårt kubiskt bornitrid (CBN) hjul.

Slutligen, om kniven är slipad i en konvex slipning kommer detta steg ske på vår bandslip på låg hastighet och med ett specialutformat kylmedel. Allt för att säkerställa att materialet inte blir för varmt.

Slipa in rätt slipvinkel (Edge, Apex)

När slipfasen är skapad är det dags att slipa in rätt slipvinkel.

Vi använder samma metod som i tidigare steg men med ett finare slipmedel i två steg. Först ett medel grovkornigt slipmaterial och därefter ett fint. Efter detta steg är kniven vass men har en liten råegg kvar.

Borttagning av råegg/polering

I det slutliga steget tar vi först bort råeggen. Vi bryner då kniven (i exakt samma vinkel som vid slipning) på en läderskiva med ett fint polermedel för att få bort den värsta råegg. Efter polermedel bryner vi också kniven ett par vändor på en läderskiva med aluminiumoxidpasta. Det sista vi gör är att dra kniven över en läderrem för att vara säker på att eggen är ren.

Vi testar skärpan innan vi rengör och paketerar kniven inför leverans.

Är du intresserad av våra priser? Här hittar du vår Prislista

Klicka här för att komma till vårt beställningsformulär