Fiskeknivar

Hur vi hanterar fiskeknivar

Fiskeknivar är för de flesta en vanlig jaktkniv eller “bushcraftkniv”. I vårt fall menar vi de knivar som är framtagna specifikt för fiske. För att läsa mer om de traditionella jaktknivarna se vår sida om jaktknivar.

Fiskeknivar tillverkas i en uppsjö former och varianter. Det de har gemensamt är att de tillverkas i ett flexibelt mjukare material. För att på bästa sätt kunna skära och filéa en fisk.

Beställ slipning av dina fiskeknivar

Fiskeknivar är traditionellt sätt slipade som en kökskniv, vi slipar gärna dina knivar efter hur du använder den.

fiskeknivar
Fiskeknivar

Vår process för att slipa fiskeknivar

Vi slipar alltid dina fiskeknivar efter dina egna önskemål och preferenser. Har du inga generella önskemål så slipar vi kniven som den var slipad innan eller hur den var från fabrik. Fiskeknivar har oftast en slipvinkel på 20 grader eller högre. Eftersom materialet i fiskeknivar ofta är relativt mjukt och tunt. Behöver man inte en lägre slipvinkel för att få den väldigt vasst. Här kan du läsa mer om slipvinklar

Varje kniv är unik, ibland varierar vi vår slip process efter vilken kniv vi har att göra med. Här nedan kan du läsa hur generellt slipar varje fiskekniv:

Mätning, slipvinkel och val av utrustning

Först mäter vi upp din kniv, registrerar längd, tjocklek och bredd. Därefter använder vi en vinkelmätare för att se den nuvarande slipvinkeln. Vi använder den informationen för att ta fram rätt metod för att slipa din fiskekniv. Vi använder oss utav program på datorn för att få fram perfekt inställningar på vår våtslipmaskin.

Slipa bort eventuella skador och forma slipfas

Efter uppmätningen är det dags att påbörja grundslipningen, vilket vi gör med en grovkornig slipsten. Är eggen skadad så slipar vi bort skadorna i detta steg. Det här momentet går oftast fort om det inte finns skador. En vanligt slö kniv behöver bara gå över stenen 1-2 gånger innan den är redo för nästa moment.

När vi tar bort skador i eggen börjar vi med att slipa kniven i en högre slipvinkel tills eggen är jämn och fin. Därefter lägger vi slipfasen i rätt slipvinkel. På detta vis slipar vi inte bort onödigt mycket material utan endast det som behöver försvinna för att få bort hack.

Slipa in rätt slipvinkel på fiskeknivar (Edge, Apex)

I det här moment ska eggen ”Ställas in”/slipas in i rätt slipvinkel. Vi använder först en medelfin sten och slipar eggen med lätt hand till slipningen är jämn och fin.

Efter den medelfina stenen avslutar vi med en fin sten för att få den perfekta slipningen. Kniven är efter detta moment väldigt vass men kan med några enkla ytterligare steg bli läskigt vass.

Borttagning av råegg/polering

I det slutliga steget tar vi först bort råeggen. Vi bryner då kniven (i exakt samma vinkel som vid slipning) på en läderskiva med ett fint polermedel för att få bort den värsta råegg. Efter polermedel bryner vi också kniven ett par vändor på en läderskiva med aluminiumoxidpasta. Det sista vi gör är att dra kniven över en läderrem för att vara säker på att eggen är ren.

Vi testar skärpan innan vi rengör och paketerar kniven inför leverans.

I vårt Beställningsformulär skickar du enklast din beställning till oss, har du några frågor är du alltid välkommen att kontakta oss info@uppsalaknivslip.se