Den här guiden går ut på att lära dig använda skärpstål

Skärpstål, brynstål och brynstav. Kärt barn har många namn, men det spelar ingen roll vilken modell, märke eller material den är gjord av. Man använder skärpstål på samma sätt oavsett. Vi rekommenderar att du står vid en köksbänk eller sitter till bords när man ska använda skärpstål. Framförallt i början 

använda skärpstål

När du ska börja använda ett skärpstål och inte har någon erfarenhet. Ta skärpstålet och placera spetsen på bordet eller diskbänken vart du nu befinner dig. Ta ett stadigt grepp om handtaget på stålet, håll den hela tiden vinkelrätt mot den plana ytan. Med din dominanta hand, ta tag i knivhandtaget och placera bladet i samma vinkel som kniven är slipad i. Är du osäker på slipvinkel kan du hålla den ungefär i 20 graders lutning i förhållande till skärpstålet.

Placera klacken/början på bladet högst upp så nära skyddet som möjligt. I en fast rörelse drar du bladet ned längs skärpstålet samtidigt som du drar bladet mot dig. Försök anpassa rörelsen så du utnyttjar hela skärpstålet så du är vid spetsen när du når slutet på skärpstålet. Håll alltid bladet i samma vinkel mot skärpstålet under hela rörelsen.

Lyft sedan bladet till där du började fast på motsatt sida och gör exakt samma upprepade rörelse. Gör sedan den här rörelsen upprepade gånger 4-5 till du känner att du kniven är önskvärt skärpt igen.


När du gjort det här några gånger och du börjar känna dig bekväm med att använda skärpstål kan du börja försöka skärpa utan bordet/diskbänken. Du har säkert sett hur kockar gör på TV, det är det snabbaste sättet att använda skärpstålet och så länge du arbetar hela bladet mot skärpstålet och håller den i en fast och korrekt vinkel kommer du nå bra resultat. Personligen håller jag kniven stilla och drar skärpstålet över bladet och slutar vid spetsen på bladet. Kan inte rekommendera det förrän du är bekväm med både din kniv och skärpstål.

Lägg aldrig kraft när du skärper din kniv, dra alltid kniven/skärpstålet med lätta drag. Det blir inte bättre för att man tar i, låt materialet göra jobbet istället!